Owoce i ich wartości odżywcze

Ludzkie preferencje smakowe niestety opierają się przede wszystkim na odczuwaniu smaku, często przy tym ignorując wartości odżywcze. Nie ulega wątpliwościom, że owoce i ich witaminy są niezwykle cenne dla organizmu ludzkiego. dlatego też spożywane być powinny w możliwie jak największej ilości. Ponadto duża część owoców jest nie tylko zdrowa, ale również i niezwykle pożywna, dzięki czemu będą idealną formą posiłku, dostarczając nie tylko wielu witamin, ale również zapewniając solidne uczucie sytości. Jednym z najbardziej pożywnych i najłatwiej dostępnych owoców jest jabłko.

 

Zawiera mnóstwo cennych składników, w tym pektyn, które wspomagają obniżanie poziomu złego cholesterolu. Ponadto jabłka zawierają pomocne w walce z rakiem flawonoidy. Równie zdrowe co jabłka są morele. To w tych owocach znaleźć można tak cenne składniki jak białko, wapń, żelazo, cynk, witaminę K, witaminę A, kwas foliowy, beta-karoten, potas oraz błonnik. Bardzo zdrowym owocem jest także awokado (choć wiele osób błędnie sądzi, że jest to warzywo). Awokado zawiera w sobie aż 20 witamin, minerałów i korzystnych związków roślinnych, takich jak witaminy z grupy B, witamina A, witamina E, potas oraz kwas foliowy.

 

Może Ci się również spodoba